Onderhoud bestrating

De schoonheid van uw bestrating staat of valt met het juist leggen en aftrillen ervan. Maar dat is niet het enige. Om uw bestrating blijvend mooi te houden, dient u onderhoud te plegen.

Door vochtige weersomstandigheden kan het met name op schaduwrijke plaatsen voorkomen dat er alg- en/of mosaanslag optreedt op bestrating. Hiervoor zijn anti-alg producten leverbaar welke zonder nabehandeling zorgen dat deze aanslag verdwijnt. Voor een goede werking van deze producten wordt er aanbevolen deze zowel voor als na de winterperiode te gebruiken (vb. onderhoudsproducten: Muscodel, Lithofin Allex).

Gebruik géén hogedrukreiniger voor het reinigen van betonsteen en natuursteendeklaag bestrating omdat deze de toplaag van de steen beschadigd. De steen wordt hierdoor ruwer waardoor deze sneller vervuiling en aanslag opneemt.


Uitbloeiingen bij betonproducten

Verschijnen er witachtige vlekken op uw bestrating? Geen nood, het gaat om kalkuitbloeiing of kalkuitslag. Deze manifesteert zich in de gedaante van witte sluiers of strepen.

Witte uitslag bij betonproducten  wordt veroorzaakt door de chemische reactie van cement en water. Hierdoor wordt vrije kalk gevormd welke zich op het betonoppervlak afzet. Technisch is dit niet vermijdbaar. Dit kan gebeuren door het aanmaakwater bij de productie of later door regenwater. De kalkafzetting gaat daarna een reactie aan met de kooldioxide uit de lucht waardoor een onoplosbaar calcium-carbonaat ontstaat.

Een probleem dat onvermijdelijk is bij betonproducten. Daar door contact met de lucht steeds meer kooldioxide wordt toegevoegd, wordt het calciumcarbonaat langzaam omgezet tot calciumhydrogeencarbonaat dat wel in water oplosbaar is. Dat wil zeggen dat te zijner tijd de witte uitslag verdwijnt. Hoe lang dit echter gaat duren valt moeilijk te zeggen. Dat hangt af van de atmosferische omstandigheden en het gebruik van de bestratingmaterialen

Een mogelijkheid is het reinigen van de bestrating met in de handel verkrijgbare producten om kalkuitslag te verwijderen (vb. onderhoudsproducten: Vosimox, Lithofin MURO). Volg hierbij de aanwijzingen op de gebruiksaanwijzing. Opgelet! Door gebruik te maken van chemische reinigingsmiddelen kan de textuur en kleur lichtjes wijzigen. Het is raadzaam om dit eerst op een kleine oppervlakte uit te proberen. Vergeet niet om gepaste veiligheidskledij te dragen (handschoenen, bril).